Polityka Prywatności

 

Informacje ogólne

Drogi odwiedzający stronę internetową: www.ok.swarzedz.plinformujemy, iż szanujemy Twoją prywatność. Twoje dane są bezpieczne! Respektujemy ustawę o ochronie danych osobowych. Zobowiązujemy się do zachowania bezpieczeństwa i poufności pozyskanych danych osobowych.

Polityka ochrony danych osobowych została opracowana na podstawie Ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r., Dz.U. nr 133 poz. 883 z późn. zm. Właściciel oraz wszyscy pracownicy obsługujący serwis internetowy zostali odpowiednio przeszkoleni w zakresie przetwarzania danych osobowych.

Strona internetowa: www.ok.swarzedz.pljest własnością: Ośrodka Kultury w Swarzędzu mieszczącego się przy ul. Poznańskiej 14, 62-020 Swarzędz. Numer NIP: 777-17-93-255

 

Administratorem danych osobowych jest:

Ośrodek Kultury w Swarzędzu mieszczący się przy ul. Poznańskiej 14, 62-020 Swarzędz. Numer NIP: 777-17-93-255

Korzystanie z tej strony internetowej: www.ok.swarzedz.ploznacza akceptację polityki prywatności, która definiuje zasady zbierania i wykorzystania danych osobowych podczas wizyty na Stronie internetowej.

 

Gromadzenie danych

Dane gromadzone w dziennikach logów naszych serwisów internetowych służą wyłącznie do administrowania nimi. Dostęp do tych danych mają wyłącznie osoby posiadające upoważnienie do przetwarzania danych, nie udostępniamy ich osobom trzecim. Tak jak większość serwisów WWW przechowujemy zapytania http kierowane do naszych serwerów.

Znane są nam takie dane jak:

  • czas nadejścia zapytania,
  • czas wysłania odpowiedzi,
  • nazwę stacji klienta - identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,
  • informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,
  • adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) -w przypadku gdy przejście do strony serwisu nastąpiło przez odnośnik,
  • informacje o przeglądarce użytkownika.

W celach analizy jakości naszego serwisu korzystamy z usługi Google Analytics, który poprzez pliki cookies zbiera powyższe dane. Danych nie kojarzymy z konkretnymi osobami przeglądającymi strony.

Dla podwyższenia jakości naszych serwisów analiza powyższych danych ma na celu określenie jakie strony są najczęściej oglądane, dostosowanie stron do przeglądarek WWW, sprawdzenie czy struktura stron nie zawiera błędów. Zgromadzone logi przechowywane są przez czas nieokreślony, mają one charakter pomocniczy przy tworzeniu i administrowaniu serwisów internetowych.

Ponadto zbieramy dane osobowe, które udzielane nam są dobrowolnie lub, które wiążą się z zapewnieniem lub ulepszeniem jakości naszych usług. Dane osobowe przetwarzane będą również w celu marketingu produktów i usług administratora danych i nie będą udostępniane innym odbiorcom.

Do narzędzi służących gromadzeniu danych osobowych służyć mogą umieszczone na stronie formularze kontaktu lub newslettera (zapisu na biuletyn informacyjny). Formularze dają możliwość bezpośredniej i szybkiej komunikacji z osobą korzystającą ze Strony poprzez sieć internetową, co przyspiesza naszą reakcję i komunikat zwrotny.

 

Użytkownik serwisu internetowego chcąc wysłać wiadomość z formularza kontaktowego lub chcąc zapisać się na newsletter wpisuje następujące dane:

  • Imię i nazwisko
  • Email
  • Numer telefonu

 

Zgoda na używanie plików cookies

Podobnie jak wiele innych witryn WWW, strona Ośrodka Kultury w Swarzędzu wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka) oraz inne rozwiązania techniczne do zbierania informacji dotyczących wizyt na Stronie, np. adres IP, nazwę domeny, typ przeglądarki, typ systemu operacyjnego. Wszystko po to, aby zweryfikować, które części naszej witryny cieszą się największą popularnością. Cookies nie zawierają żadnych danych osobowych.

Politykę wykorzystania plików cookies na tym serwisie internetowym reguluje ustawa o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (według tekstu obowiązującego od 01.01.2012 r.) i ustawa Prawo telekomunikacyjne, w szczególności jej art. 173.

 
Korzystając z naszego serwisu internetowego wyrażasz jednocześnie zgodę na używanie zawartych w nim plików cookies zgodnie z naszą Polityką prywatności dotyczącą m.in. tychże plików.


Jeżeli nie wyrażasz zgody na ich używanie, wówczas masz dwie możliwości:

I – dostosować ustawienia swojej przeglądarki w taki sposób, by je zablokować i nie zapisywać;

Linki do ustawień popularnych przeglądarek internetowych:

II – natychmiast opuścić nasz serwis internetowy.


Czym są pliki cookies?

Poprzez pliki cookies należy rozumieć dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, przechowywane w urządzeniach końcowych użytkowników (np. komputerach, tabletach, telefonach) przeznaczone do korzystania ze stron internetowych. Pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową dostosowaną do jego indywidualnych preferencji. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej o plikach cookies wejdź na stronę:

www.wszystkoociasteczkach.pl


Do czego używamy plików cookies?

Pliki cookies używane są w celu dostosowania zawartości stron internetowych do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych. Używane są również w celu tworzenia anonimowych, zagregowanych statystyk, które pomagają zrozumieć w jaki sposób użytkownik korzysta ze stron internetowych co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości, z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika.

Jakich plików cookies używamy?

Stosowane są, co do zasady, dwa rodzaje plików cookies – „sesyjne” oraz „stałe”. Pierwsze z nich są plikami tymczasowymi, które pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do wylogowania ze strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki pozostają na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies albo do momentu ich ręcznego usunięcia przez użytkownika.


Pliki cookies wykorzystywane przez partnerów operatora strony internetowej, w tym w szczególności użytkowników strony internetowej, podlegają ich własnej polityce prywatności.


Wyróżnić można szczegółowy podział cookies, ze względu na:


A. Rodzaje cookies - ze względu na niezbędność do realizacji usługi:

Niezbędne – są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witryny lub funkcjonalności z których użytkownik chce skorzystać.


Funkcjonalne – Są ważne dla działania serwisu:

a) służą wzbogaceniu funkcjonalności serwisu, bez nich serwis będzie działał poprawnie, jednak nie będzie dostosowany do preferencji użytkownika,

b) służą zapewnieniu wysokiego poziomu funkcjonalności serwisu, bez ustawień zapisanych w pliku cookies może obniżyć się poziom funkcjonalności witryny, ale nie powinna uniemożliwić zupełnego korzystania z niej,

c) służą bardzo ważnym funkcjonalnościom serwisu, ich zablokowanie spowoduje, że wybrane funkcje nie będą działać prawidłowo.


Biznesowe – Umożliwiają realizację modelu biznesowego w oparciu o który udostępniona jest witryna, ich zablokowanie nie spowoduje niedostępności całości funkcjonalności serwisu ale może obniżyć poziom świadczenia usługi ze względu na brak możliwości realizacji przez właściciela witryny przychodów subsydiujących działanie serwisu. Do tej kategorii należą np. cookies reklamowe.


B. Ze względu na czas przez jaki cookies będzie umieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika:

Cookies tymczasowe (session cookies) – cookies umieszczone na czas korzystania z przeglądarki (sesji), zostaje wykasowane po jej zamknięciu.
Cookies stałe (persistent cookies) – nie jest kasowane po zamknięciu przeglądarki i pozostaje w urządzeniu użytkownika na określony czas lub bez okresu ważności w zależności od ustawień właściciela witryny.


C. Ze względu na pochodzenie – administratora serwisu, który zarządza cookies:

Cookies własne (first party cookies) – cookies umieszczone bezpośrednio przez właściciela witryny jaka została odwiedzona.

Cookies zewnętrzne (third-party cookies) – cookies umieszczone przez zewnętrzne podmioty np. Facebook, Youtube, narzędzia Google Analytics itp., których komponenty stron zostały wywołane przez właściciela witryny.

Uwaga: cookies mogą być wywołane przez administratora za pomocą skryptów, komponentów, które znajdują się na serwerach partnera, umiejscowionych w innej lokalizacji – innym kraju lub nawet zupełnie innym systemie prawnym. W przypadku wywołania przez administratora witryny komponentów serwisu pochodzących spoza systemu administratora mogą obowiązywać inne standardowe zasady polityki cookies niż polityka prywatności/cookies administratora witryny.


D. Ze względu na cel jakiemu służą:

Konfiguracji serwisu – umożliwiają ustawienia funkcji i usług w serwisie.
Bezpieczeństwo i niezawodność serwisu – umożliwiają weryfikację autentyczności oraz optymalizację wydajności serwisu.

Uwierzytelnianie– umożliwiają informowanie gdy użytkownik jest zalogowany, dzięki czemu witryna może pokazywać odpowiednie informacje i funkcje.
Stan sesji – umożliwiają zapisywanie informacji o tym, jak użytkownicy korzystają z witryny. Mogą one dotyczyć najczęściej odwiedzanych stron lub ewentualnych komunikatów o błędach wyświetlanych na niektórych stronach. Pliki cookies służące do zapisywania tzw. „stanu sesji” pomagają ulepszać usługi i zwiększać komfort przeglądania stron.

Procesy– umożliwiają sprawne działanie samej witryny oraz dostępnych na niej funkcji.
Reklamy – umożliwiają wyświetlać reklamy, które są bardziej interesujące dla użytkowników, a jednocześnie bardziej wartościowe dla wydawców i reklamodawców, personalizować reklamy, mogą być używane również do wyświetlania reklam poza stronami witryny (domeny).

Lokalizacja – umożliwiają dostosowanie wyświetlanych informacji do lokalizacji użytkownika.
Analizy i badania, audyt oglądalności – umożliwiają właścicielom witryn lepiej zrozumieć preferencje ich użytkowników i poprzez analizę ulepszać i rozwijać produkty i usługi. Zazwyczaj właściciel witryny lub firma badawcza zbiera anonimowo informacje i przetwarza dane na temat trendów bez identyfikowania danych osobowych poszczególnych użytkowników.


E. Rodzaje cookies ze względu na ingerencję w prywatność użytkownika

Nieszkodliwe– Obejmuje cookies:

a) niezbędne do poprawnego działania witryny

b) potrzebne do umożliwienia działania funkcjonalności witryny, jednak ich działanie nie ma nic wspólnego z śledzeniem użytkownika

Badające – wykorzystywane do śledzenia użytkowników jednak nie obejmują informacji pozwalających zidentyfikować danych konkretnego użytkownika.


Czy pliki cookies zawierają dane osobowe

Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików cookies mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym.

Usuwanie plików cookies

Standardowo oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych domyślnie dopuszcza umieszczanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Ustawienia te mogą zostać zmienione w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).


Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.

 

Wykorzystywanie adresów IP

Informacje wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie takie jak adres IP (oraz inne informacje zawarte w logach systemowych) wykorzystywane są przez administratora serwera w celach technicznych. Adresy IP mogą też być wykorzystywane w celach statystycznych – do zbierania ogólnych informacji demograficznych (np. o regionie, z którego następuje połączenie).

 

Odnośniki do innych stron

Na naszych stronach internetowych są zamieszczone odnośniki – linki do innych stron. Nie możemy ponosić odpowiedzialności za zasady zachowania i postępowania w ochronie prywatności na tych stronach. Zachęcamy do zapoznania się z politykami prywatności po przejściu na te strony. Niniejsza polityka prywatności dotyczy tylko i wyłącznie stron internetowych, których właścicielem jest Ośrodek Kultury w Swarzędzu.

 

Postanowienia końcowe

Każdy Użytkownik naszego serwisu ma możliwość wyboru, czy i w jakim zakresie chcą korzystać z naszych usług i udostępniać informacje o sobie. Jeżeli z jakiś względów nie życzysz sobie pozostawienia swoich danych osobowych to masz prawo do ich usunięcia lub nie korzystania z naszego serwisu.

Ośrodek Kultury w Swarzędzu stosuje środki zapewniające dokładność, kompletność i aktualność wykorzystywanych danych osobowych użytkowników strony. Zgodnie z postanowieniami ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku, Dz. U. nr 133 poz. 883 z późn. zm. Użytkownik ma pełne prawo dostępu do przekazanych nam danych osobowych i ich weryfikację. Użytkownik Strony może zwrócić się z prośbą o usunięcie takich informacji z dokumentacji w całości lub w części, w tym celu należy się skontaktować z siedzibą firmy droga mailową, telefonicznie lub listownie.

Ośrodek Kultury w Swarzędzu w żadnym wypadku nie będzie przekazywać zebranych danych podmiotom trzecim. W przypadku kontroli Generalnego Inspektoratu Ochrony Danych Osobowych, dane mogą zostać udostępnione pracownikom Inspektoratu zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych. W przypadku naruszenia prawa, lub gdy będą wymagały tego przepisy prawa, możemy udostępnić dane organom wymiaru sprawiedliwości.

W przypadku zmiany obowiązującej polityki prywatności, wprowadzone zostaną odpowiednie modyfikacje do powyższego zapisu.